Kertunpuisto

Suomalaisia katajia kallion edustalla.

Sijainti kartalla

Kerttulantien ja Tornikadun kulmauksessa olevaa pientä 0,67 hehtaarin Kertunpuistoa hallitsee kaunis kallio. Kallion reuna ja sen itäpuolella olevat perenna-alueet ovat rajattu harmaalla mukulakiviraidalla.

Kalliolta avautuu näkymä perennamaille.

Eteläpuolella, kivituhka-aukion reunassa, ovat Kurun harmaat graniittipollarit. Kallion vieressä kohoavat pilarimaiset katajat (Juniperus communis ’Otso’) ja aukiolla valkokukkaiset balkaninhevoskastanjat. Taloyhtiön rajaa reunustavat marjaomenapensaat.

Kertunpuiston oranssikeltainen päivänlilja Frans Hals.

Perennamaiden keltaiset päivänliljat (Hemerocallis ’Hyperion’ ja Hemerocallis citrina) sekä oranssikeltainen (Hemerocallis ’Frans Hals’) kukkivat heinäkuusta syyskuuhun saakka. Kallion kyljessä kasvaa Appalakkien vuoristosta kotoisin oleva, hernekasveihin kuuluva, lakkipuu (Cladrastis kentukea).

Keltaisia päivänliljoja.

Ylhäällä kallion tasanteella kasvaa erimuotoisia, suomalaisia katajia sekä pallomainen kääpiövuorimänty (Pinus mugo ’Mops’). Katajien muodot vaihtelevat kapeista, pylväsmäisistä (Juniperus communis ’Otso’), kantarellin malliseen (’Lotta Svärd’), jopa kolme metriä leveään oksistoon. Katajien lomassa on kapealehtistä, sinisenä kukkivaa, siperiankurjenmiekkaa. Pienistä kalliotaskuista voit löytää lyydianmaksaruohoa  ja tervakukkaa. Kallion kupeella köynnöstelevät runsaskukkaiset lumikärhöt (Clematis ’Summer snow’). 

Upea kermanvärinen sateenvarjomagnolian kukka avautuu.

Päivänliljojen keskellä kasvaa myös suurilehtinen sateenvarjomagnolia (Magnolia tripetala), jonka lehdet voivat olla jopa 50cm pituiset.

Japaninkirsikka Kiku-shirade-zakuran vaaleanpunaisia kukkasia.

Puistoon on istutettu myös kolme riippaoksaista japaninkirsikkaa (Prunus serrulata 'Kiku-Shidare-Zakura') sekä vaaleanpunakukkainen japaninkirsikka (Prunus 'Kanzan').

Etualalla kirsikka Kanzanin vaaleanpunainen kukka, taustalla kerrostalo.

Tornikadun kerrostalon edustalle on tehty uusia liikennejärjestelyitä. Kävelytie kiertää kadun parkkipaikat ja alueelle on tehty laajoja mukulakiveyksiä. Kävelytien molemmille puolille on istutettu pylväsmäisiä japaninkirsikoita (Prunus 'Amanogava'), jonka suuret puolikerrotut kukat aukeavat keväällä vaaleanpunaisena muuttuen myöhemmin valkoiseksi. Puiston puolelta löytyy myös valkokukkaiset japaninkirsikat (Prunus 'Kanzan' ja Prunus 'Umineko').

Amanogawan valkoisia kukkia ja vaaleanpunaisia nuppuja.

Kerrostalon viereen on istutettu ryhmä pallohortensioita, (Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle')on suurikukkainen ja roteva hortensia, jolla on valkoiset kukat. ('Pink Annabellen') tummanpinkeistä nupuista avautuu kirkkaan vaaleanpunaiset kukat jotka vaalenevat vanhetessaan. Ryhmässä on myös limen värinen pallohortensia ('Lime Rickey'). Hortensiaryhmässä myös on höyhenpensas (Fortegilla major), jolla on pörröiset, valkoiset kukat. 

Pink Annabellen suuri vaaleanpunainen kukka.

Kiveyksen reunassa on myös toinen hortensiaryhmä (Hydrangea serrata 'Bluberry Cheesecake'), jonka kukat ovat lilansiniset keltaisella keskustalla. Pensaiden aluskasvina on ikivihreä varjoyrtti (Pachysandra terminalis).