Influenssarokotukset Raisiossa syksyllä 2020 - varaa aika

Uutiset
Influenssarokotteet ovat saapuneet ja ajanvaraus avattu. Raision terveysasemalla rokotusten antaminen aloitetaan 9.11.2020. Rokotuksia annetaan sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanotoilla arkisin klo 8-15.30 sekä muutamana lauantaina.
Lääkäri antaa rokotuksen käsivarteen

Rokotukseen vain ajanvarauksella

Rokotukseen pääsee ajanvarauksen kautta. Ensisijaisesti rokotusaika varataan sähköisellä ajanvarauksella, jotta puhelinruuhkilta vältytään.

Ajan saa varattua myös puhelimitse. Terveysaseman puhelinjärjestelmään on avattu oma valikkonsa influenssarokotuksia varten. Kun soitat terveysaseman ajanvaraukseen, voit valita vaihtoehdoksi influenssarokotukset.

Rokotusaikoja on terveysasemilla arkipäivisin sekä lauantaisin. Lauantaiajat on tarkoitettu pääasiallisesti niille henkilöille, jotka eivät pääse arkipäivisin rokotukseen.

Raskaana olevat ja lapsiperheet rokotetaan omassa neuvolassa. Äitiysneuvolassa rokotteen saa raskauden seurantaan kuuluvien käyntien yhteydessä. Lastenneuvolaan varataan aika ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta omalta terveydenhoitajalta. Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitaja tiedottaa koulukohtaisen toimintatavan Wilman kautta. Opiskeluterveydenhuollosta voi varata ajan sähköisesti tai suoraan terveydenhoitajalta.

Influenssarokotus on tehokkain keino suojautua

Rokote on paras suoja influenssaa ja sen vaikeita jälkitauteja vastaan. Lapsilla ja työikäisillä rokote torjuu parhaimmillaan 5-8 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä jopa joka toisen. Rokote vähentää vakavan influenssan ilmaantuvuutta, jälkitauteja sekä influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja.

Influenssarokotukset on hyvä antaa ennen epidemian alkua, mielellään marras-joulukuussa.

Suojan syntymiseen menee rokotuksesta noin 2 viikkoa.

Kenelle rokote maksutta?

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa.

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hänen tulee hankkia rokote itse.

Influenssoja esiintyy joka talvi

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi. Sairastumisen todennäköisyyteen ja vakavuuteen vaikuttavat monet tekijät: virustyyppi ja tartunnan saaneen ihmisen terveydentila sekä hänen kykynsä muodostaa suojaa aiempien viruskohtaamisten ja rokotusten pohjalta. Influenssa tarttuu toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi saattaa ilmaantua kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla. Influenssalla on useita jälkitauteja. Yleisimmin näihin sairastuvat vanhukset, pienet lapset, raskaana olevat sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.  Influenssa voi myös pahentaa perussairautta ja huonontaa toimintakykyä. Jälkitauteja ovat lapsilla korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus sekä kaikissa ikäryhmissä keuhkokuume, joka voi viedä sairaalahoitoon ja aiheuttaa jopa kuoleman. 

Muokattu viimeksi
21.10.2020 9:16

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Rokotukset