Elintapaohjaus terveystoimessa

Paljon käytetyt keltaiset lenkkitossut nurmikolla.

Elintavoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin ja terveyteen. Elintapojen muutoksella voidaan vähentää terveysriskejä. 

Omien elintapojen muuttaminen ei ole aina helppoa, vaikka tietoa olisi riittävästi.

On hyvä aloittaa pohtimalla yleisesti millaista elämää haluaisi elää ja minkälaisessa kunnossa toivoisi olevan – minkälaisia tarpeita itsellä on.

Tämän jälkeen voit lähteä miettimään omaa motivaatiota. Oman motivaation etsimisen tueksi voit käyttää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä ja arvokkaita?
 • Missä tilanteissa iloitsen erityisesti hyvästä terveydestä ja jaksamisesta?
 • Rajoittaako tai haittaako oma terveys tai jaksaminen joskus arkeani?
 • Millaista tukea muutokseen tarvitsisin?

Tänä päivänä terveellisiin elintapoihin liittyvää tietoa on saatavilla runsaasti. Lisäksi internetin kautta löydät useita luotettavia testejä eri teemoin liittyen, esimerkiksi alkoholinkäyttö, ravinto, tupakointi, liikunta, unen tarve. Voit käyttää testiä hyvin oman tilanteesi alkukartoitukseen. Alla olevasta linkistä pääset Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuille, josta löydät linkkejä eri testeihin.

Riskitestillä voit helposti arvioida oman riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen. 

Elintapaohjauksen tavoitteena on ylläpitää ja edistää terveyttä ja hyvinvointia. Elintapaohjauksella tuetaan lisäksi riskihenkilöitä tekemään terveyttä edistäviä elintapamuutoksia.

Raision terveystoimessa sinun on mahdollisuus saada elintapaohjausta mm. seuraaviin asioihin liittyen:

 • Jos sairastat tyypin 2. diabetesta ja olet ylipainoinen
 • Jos sinulla on raskausajan diabetes
 • Jos sairastat tai sinulla on riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin
 • Jos et tällä hetkellä liiku ja/ tai olet ylipainoinen
 • Jos olet ylipainoinen ja pyrit laihtumaan
 • Jos tupakoit ja haluat vähentää tai lopettaa tupakoinnin
 • Jos olet huolestunut juomisestasi ja haet muutosta alkoholinkäyttöösi
 • Jos tarvitset tukea ja keskusteluapua henkiseen hyvinvointiisi
 • Jos tarvitset tukea uneen/ nukkumiseen liittyvissä asioissa (lääkkeetön tuki)
 • Fysioterapeuttien suoravastaanotolle pääsee ilman lääkärin lähetettä terveysasemien ajanvarauksesta, muuten tarvitaan lähete.

Ensi vuoden alussa aloitamme ryhmämuotoista elintapaohjausta. Kysy rohkeasti elintapaohjauksesta terveysaseman hoitajilta tai lääkäreiltä tai neuvolasi, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajalta.

Painonhallintaryhmä Raision terveysasemalla keväällä 2020

Raision terveysasemalla alkaa painonhallinnan ryhmä alkuvuodesta 2020. Painonhallintaryhmä on tarkoitettu 18–70-vuotiaalle, jonka painoindeksi (BMI) on 30 tai yli 30 (Käypä hoito -suositus). Ryhmä sopii elämäntapamuutokseen motivoituneelle henkilölle, joilla ei ole akuuttia päihdeongelmaa tai ryhmään osallistumista haittaavaa mielenterveysongelmaa tai muuta voimavaroja kuluttavaa elämäntilannetta​.

Haku ryhmään on avoinna joulukuussa 1.12–31.12.2019. Ryhmään valitaan hakemuksien perusteella maksimissaan 15 osallistujaa. Ohessa on linkki sähköiseen Webropol-hakulomakkeeseen. Paperisen version saat tarvittaessa terveysaseman potilastoimistosta tai voit tulostaa sen ohesta. Voit palauttaa paperisen lomakkeen terveysaseman potilastoimistoon. Ryhmään valituille ilmoitetaan tammikuun 2020 aikana.

Ryhmä kokoontuu kevään aikana 8 kertaa. Ensimmäinen tapaaminen on 4.2.2020 klo 16.30–18.00 Raision terveysaseman neuvotteluhuoneessa. Seuraavat tapaamiskerrat ovat: 11.2., 18.2., 25.2., 10.3., 24.3., 7.4. ja 21.4.2020.

Ryhmässä saat vertaistukea, löydät tapoja tehdä pieniä pysyviä muutoksia ruoka- ja liikkumistottumuksiin, opit tietoisuustaitoja ja kehonhallintaa. Tavoitteena on pysyvä painonpudotus ja lisätä hyvinvointia elämään.

Painonhallintaryhmän ohjelma pohjautuu erikseen räätälöityyn malliin. Ryhmän ohjaajana toimii terveydenhoitaja. Ryhmässä vierailee myös muita asiantuntijoita kuten lääkäri, psykiatrinen sairaanhoitaja, liikuntaneuvoja, fysioterapeutti ja ravitsemusterapeutti. Ryhmätapaamisissa saatamme käyttää myös toiminnallisuutta.

 

Asiasanat

Ikäihmiset
Lapsiperheet
Nuoret
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Liikunta ja ulkoilu
Terveyden ja hyvinvoinnin neuvonta- ja ohjauspalvelut