Mene sisältöön

 

Toimintopainikkeet

Tekstiversio

Sisällysluettelo

Ympäristö ja luonto

Vaikka Raision noin 50 km2:lla asustaa yli 23 000 asukasta, on luonto monien takapihalla. Se tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia liikkumiseen ja luontoelämyksiin.

Raision luontoa ja ympäristöä on seurattu ja tutkittu aktiivisesti 1980-luvun alusta lähtien. Etenkin Raisionlahti, joka on valtakunnallinen lintujensuojelualue, on ollut erilaisten selvitysten kohteena.

Raisio kuuluu Suomen nuorimpaan maisema-alueeseen, lounaisrannikon maisemamaakuntaan, lounaiseen viljelyseutuun. Maisema on pelkistettyä, jossa tyypillistä on luonnonelementtien kontrastisuus: karut kalliolaet - kasvuvoimaiset rehevät laaksot.

Raisiota halkovista useista murroslaaksoista havaittavin ja maisemaa hallitsevin on Piuhanojan laakso, joka Raisionlahden jatkeena ulottuu aina Maskuun saakka. Raisionjoki virtaa useissa eri laaksoissa polveillen. Raision keskusta sijoittuu aivan lähelle Raisionjokilaaksoa.

Epäkohtia yhtenäisessä maisemassa ja maisemaa häiritseviä tekijöitä ovat ennen kaikkea vesistön rehevöitymiskehityksestä aiheutuva Raisionlahden maiseman muuttuminen, suuret pääväylät liikenteestä aiheutuvine päästöineen, sähkölinjat sekä massiiviset ja osittain laajenevan asutuksen keskelle jäävät teollisuusrakennukset.

Anna palautetta sivusta

Olet antamassa palautetta sivusta "Ympäristö ja luonto".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona. (Pakollinen tieto)