Mene sisältöön

 

Toimintopainikkeet

Tekstiversio

Sisällysluettelo

Raision julkiset taideteokset

Ajan Rajat

Ajan Rajat, kuva: Tiina Vainio
Ajan Rajat, kuva: Tiina Vainio
Kolme vuotinen hanke saatettiin 17.9.2014 päätökseen, kun Raision kirjastotalolla paljastettiin Tiina Vainion toteuttama ja Eero Rantasen säätiön rahoittama teos Ajan Rajat.
Kolmeosaiseen teokseen kuuluuvat maalaukset akryylilevyille, kivipolku sekä kartiotammi. Teos kertoo Raision alueesta eri aikakausina, ihmisen ja muun luonnon yhteydestä ja niiden riippuvuudesta toisistaan. Teoksen lähtökohtana ovat veden ja maan rajakohdat noin 5000 vuoden ajalta Raision alueella. Akryylilevyssä täysin läpinäkyvät kohdat olivat veden pinnalla 5000 vuotta sitten.
Vaaleimman sininen alue nousi veden pinnalle 4000 vuotta sitten, seuraava alue vajaa 2000 vuotta sitten, seuraava 1000 vuotta sitten ja tummin alue kuvaa veden ulottuvuutta tällä hetkellä. Taideteoksen muotojen lähtökohtana ovat Raision alueen kartat. Taiteellisia vapauksia on otettu ja karttaa onkin teoksessa venytetty, niin kuin aikakin on venyvä käsite. Kartta ei myöskään rajoitu pelkästään Raision tämän hetkisiin rajoihin, vaan kyseessä on hieman laajempi alue. Akryylinen osa on läpinäkyvä, molemmilta puolin katsottava. Ulkoa katsottaessa kartta on oikeinpäin. Sisälle karttakuva näkyy peilikuvana. Karttaan on myös kuvattu muutamia alueelta tehtyjä löytöjä, mm. kupurasolki, kolmioneula, kivikirves, filigraanisolki ja ristikuvio kirkon sisällä olevasta hautakivestä. Pihalla olevassa kivipolussa on arviolta 8 000 kiveä, vaaleaa luonnonkiveä ja mustia noppakiveä.
Hanke toteutettiin yhteistyössä Raision kaupungin kanssa.


Citius, Altius, FortiusVeistos Cotius, Altius, Fortius

Kuvanveistäjä Kerttu Horilan (s. 1946) veistos liittyy raisiolaisen soutajan Pertti Karppisen olympiamenestykseen 1980-luvulla.
Kolmiosaisen veistoksen materiaalit ovat teräs, pronssi, betoni ja kivi. Citius, Altius, Fortius valmistui vuonna 1988 ja sijaitsee Kerttulan urheilukeskuksen (Kisakatu 3) pihalla.


Karmelinpuisto.jpgKarmelinpuisto

Puiston keskustan muodostaa laaja nurmialue, jossa sijaitsee kuvataiteilija Tarja-Orvokki Virtasen sekä lasten ja nuorten kuvataidekoulun suunnittelema kivilabyrintti. Teos pohjautuu Mahittulasta, Tuomolan kalmistosta löytyneeseen hopeiseen filigraanisoljen ornamenttiin.
Löytö on 1100-luvulta jKr. Puisto avattiin vuonna 2001.


 Kirkonrakentajat Killi ja NalliVeistos Killi ja Nalli

 Kuvanveistäjä Harry Kivijärven (1931 - 2010) massiivinen punagraniittiveistos Kirkonrakentajat Killi   ja Nalli sijaitsee Raision kaupungintalon ja kirkon välisellä puistoalueella. Veistos liittyy vanhaan   raisiolaiseen tarinaan, jonka mukaan Raision kirkon rakensivat jättiläiset Killi ja Nalli.
 Veistos paljastettiin vuonna 1983.
Kosminen lintuVeistos Kosminen lintu

Venäläisen kuvanveistäjä Viktor Mitroshinin (s. 1955, Tseljabinski) graniittiveistos Kosminen lintu sijaitsee puistikossa Raision museo- ja kulttuurikeskus Harkon vieressä. Veistokseen on kaiverrettu teksti Kolmen kulttuurin kohtaamispaikka – Raisiossa tehtyihin arkeologisiin löytöihin perustuen. Teos kuvastaa myös Eero Rantasen säätiön taidekokoelmien kolmea painopistettä, jotka ovat suomalainen, venäläinen ja virolainen taide.
Mitroshin suunnitteli ja veisti saveen Kosmisen linnun mallin ollessaan työskentelymatkalla Kustavin keramiikkapajalla vuonna 1989. Samana vuonna veistoksen valoivat kipsiin kuvanveistäjä Anja Juurikkala ja Väinö Ollikainen. Vuonna 1997 tehtiin musta graniittiveistos Loimaan kivessä alkuperäisen kipsimallin mukaan. Teos kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se paljastettiin 14.8.1997.Opin valo.jpg Opin valo, Raision lukio

 Raision lukion peruskorjauksen vihkiäisjuhlassa syksyllä 2003 paljastettiin   kuvataiteilija  Martin Ahlströmin (s. 1946) tekemä teräksinen reliefi. Lukion   Kirkkoväärtinkujan puoleisella seinällä oleva reliefi esittää kirjaa, jonka sisältä paistaa   opin valo. Teos on tunnelmaltaan erilainen eri vuorokaudenaikana. Reliefi on tehty   corten-teräksestä, jonka kirkas pinta ruostuu 1,5 - 3 vuoden sisällä lopulliseen väriinsä.


Sadonkorjaajat IReliefi Sadonkorjaajat

Kuvanveistäjä Gunnar Finnen (1886 - 1952) 1920-luvun pronssireliefi Sadonkorjaajat I sijaitsee Huhkon kartanon puistossa kiinnitettynä graniittipaateen, jossa on teksti:

Työn ja taiteen kaupunki Raisio 1995
Raision kaupunki    Eero Rantasen säätiö.

Teos symboloi kulttuurin sadonkorjuuta ja kulttuurin puolesta tehtävää työtä.
Siinä on kuvattuna kaksi alastonta miestä selät vastakkain.
Toisella miehistä on kädessään sirppi, toisella edessään lyhde.
Reliefi kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se paljastettiin 9.10.1995.

Sadonkorjaajat II

Reliefi SadonkorjaajatGunnar Finnen (1886 - 1952) 1920-luvun pronssireliefi Sadonkorjaajat II sijaitsee
Raision museo- ja kulttuurikeskus Harkon kaupungintalon puoleisessa päädyssä. 
Teos liittyy aiheeltaan ja toteutukseltaan Huhkon kartanon puistossa sijaitsevaan reliefiin Sadonkorjaajat I. Teokset symboloivat kulttuurin sadonkorjuuta ja kulttuurin puolesta tehtävää työtä. Sadonkorjaajat-nimen reliefeille on antanut kamarineuvos Eero Rantanen. Teokset ovat olleet esillä aiemmin näyttelyissä nimellä Kulttuuri I ja II.
Sadonkorjaajat II juhlistaa mahdollisesti naisten saamaa äänioikeutta ja siinä on kuvattuna kaksi alastonta naista, joista etummainen on polvistunut maahan.
Reliefi kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se paljastettiin 13.5.1998.Uho

RS134.jpg

Maarit Nissilän Uho-teos on vuodelta 1985. Materiaaliltaan veistos on pronssia. Maarit Nissilä osallistui nuorena opiskelijana Raision Killi ja Nalli -veistoksen suunnittelukilpailuun, jonka voitti Harry Kivijärvi. Teema jäi kuitenkin pyörimään Nissilän mieleen ja vuosien aikana samasta teemasta tulikin useampia veistoksia, joista Uho on yksi. Teoksessa ei selkeästi ole nähtävissä hahmojen määrää. Kuitenkin nähtävissä on, että kannettava taakka on raskas. Teos kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se hankittiin kokoelmiin syksyllä 2017.
Teokset suljetussa tilassa:


Hyrrä Kuloisten koulussa
Hyrrä Kuloisten koulussa
Hyrrä
Erika Näsi piirsi 16-vuotiaana Raision Työväenopiston lasten ja nuorten kuvataidekoulussa öljyvärityön, joka oli yksityiskohta valaistusta origamista. Tavallinen harjoitustyö muuntui myöhemmin mosaiikkifreskoksi Kuloisten kouluun.Mosaiikkifresko, Ihalan koulu

Kalevalan päivänä 28.2.2006 paljastettiin Ihalan koululla lähes 9 m² mosaiikkifresko.
Hanke toteutettiin yhteistyössä Raisioin museo Harkko ja Raision lasten ja nuorten kuvataidekoulun 13-16 -vuotiaiden ryhmän kanssa vuosina 2004-2006.
Opettajina toimivat Minnaliisa Soini ja Tarja Orvokki Virtanen.

 Mosaiikkifresko.jpg


Unihevonen
Unihevonen

Jarkko Torhin veistos Ohjattu kasvu

Ohjattu kasvu

Kuvanviestäjä Jarkko Rothin (s. 1943) eos Ohjattu kasvu sijaitseen Raision tehdasalueella osoitteessa Raisionkaari 55. Teos paljastettiin 20.6.1989. Teoksen omistaa Raisio Oyj.Unihevonen
Raision lasten ja nuorten kuvataidekoulun 13-16 -vuotiaiden toteuttama mosaiikkityö Unihevonen sijaitsee Leijapuiston päiväkodissa.
Teos paljastettiin maaliskuussa 2011.


Aiempi julkinen teos:

Viipale (2011-2015)Jaana Pajuniemen teos Viipale

Jaana Pajuniemen Viipale valmistui NYT2011 Naantalin ja Raision nykytaiteenkesän yhteydessä. NYT2011 oli osa Turku2011 kulttuuripääkaupunki-tapahtumaa ja se toteutettiin yhteistyössä kulttuurikuntoilun keskuspuistohankkeen kanssa. Viipale sijaitsi Raision sisäpihalla (Tasalanaukio). Teos on purettu Raisiokeskuksen muutostöiden yhteydessä syksyllä 2015.


Anna palautetta sivusta

Olet antamassa palautetta sivusta "Raision julkiset taideteokset".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona. (Pakollinen tieto)