Mene sisältöön

 

Toimintopainikkeet

Tekstiversio

Sisällysluettelo

Nimikkokasvi, -lintu ja -ruoka

Nimikkokasvi kataja

Kataja eli kotikataja (Juniperus communis) on sypressikasvien (Cupressaceae) heimoon kuuluva havupuu. Se on maailman laajimmalle levinnyt paljassiemeninen kasvilaji ja sitä esiintyy koko Suomessa.

Kataja kasvaa yleensä pensasmaisena, mutta Etelä-Suomessa tavataan myös puumaisia yksilöitä. Sen enimmäiskorkeus on viitisentoista metriä, mutta yleensä se jää selvästi alle viiden metrin. Katajan puuaines on sitkeää. Kataja taipuu, muttei taitu. Tästä juontuukin sanonta "katajainen kansa". Lyhyytensä vuoksi kataja on tavallinen puu esimerkiksi voimalinjojen alla.

Puutyöaineena katajan pintapuu on kirkkaan keltaista, sydänpuu vaalean-ruskeaa ja juovaista. Sillä on omintakeinen haju. Katajaa käytetään raaka-aineena koristepuuesineisiin, kuten pannunalustoihin ja avaimenperiin.
Katajasta tehtyjen esineiden myynti ei ole kiellettyä.  

Nimikkolintu mustarastas

Raision nimikkolintu on mustarastas. Osa näistä mustista ja keltanokkaisista linnuista talvehtiikin Raisiossa.

Mustarastaan laulu on kaunista huilumaista luritusta ja se valittiinkin keväällä 2011 Suomen Luonto-lehden kilpailussa Suomen kauniimmaksi laulajksi.

Nimikkoruoka palttupuuro 

Palttupuuro valmistetaan keittämällä kuiva ja liotettu verileipä höystön kanssa puuroksi. Höystö on tässä reseptissä hienoksi hakattua suolattua rasvaa. Puuro syödään voisilmän kanssa.

Verileivän reseptejä löytyy useitakin, tässä yksi helpoimmasta päästä:
0,5 l verta
0,5 l
vettä tai kaljaa
30 g hiivaa
1,5 rkl suolaa
1 dl voisulaa
puolet ruisjauhoja ja puolet ohrajauhoja

Valmistusohje
1. Sekoita veri ja vesi tai kalja. Murenna joukkoon hiiva, lisää suola, voisula ja niin paljon ruis- ja ohrajauhoja, että saat pehmeän taikinan. Jaa taikina 4-5 osaan ja leivo ne ohuiksi, pyöreiksi reikäleiviksi. Kohota leivät hyvin, noin tunnin ajan, liinan alla.
2. Pistele leivät ja paista noin 225 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsät.

Ohjeesta tulee 4-5 reikäleipää ja verileipä on kuulemma mainio aamupala esimerkiksi kermaviilillä pehmennetyn puolukkasurvoksen kanssa.

Anna palautetta sivusta

Olet antamassa palautetta sivusta "Nimikkokasvi, -lintu ja -ruoka".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona. (Pakollinen tieto)