Mene sisältöön

 

Toimintopainikkeet

Tekstiversio

Sisällysluettelo

16.12.2018

Kinkkutemppu kierrättää joulun paistinrasvat polttoaineeksi

Kinkkutempun logo

Kinkkutemppu piristää kolmannen kerran suomalaisten joulunviettoa tavoitteenaan kerätä ja kierrättää ennätysmäärä paistinrasvaa. Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtaisa määrä rasvajätettä. Putkiston tukkeutumisen välttämiseksi paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, vaan ne tulee laittaa ensisijaisesti biojätteeseen tai jos tämä ei ole mahdollista, sekajätteeseen.

Paistinrasvoille on keksitty myös hyödyllisempää käyttöä: niistä voidaan valmistaa uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % perinteiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna. Kotitaloudet pääsevät kokemaan kiertotalouden helppouden pakkaamalla käytetyt paistinrasvat kartonkitölkkeihin ja tuomalla ne keräyspaikkoihin. Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat keräyspaikoilta Honkajoelle käsiteltäväksi, ja tämän jälkeen Nesteen Porvoon jalostamolle, jossa rasvaa hyödynnetään uusiutuvan dieselin raaka-aineena. Yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä.

Kinkkutemppu järjestetään nyt kolmannen kerran ja se haastaa mukaan kaikki suomalaiset. Tavoitteena on tuplata edellisvuoden osallistujamäärä ja saada mukaan 300 000 kotitaloutta. Keräysaika on 20.12.2018–7.1.2019, ja kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat. Valtaosa keräyspaikoista löytyy K-ruokakauppojen yhteydestä, jonka lisäksi paistinrasvoja voi toimittaa valikoitujen Neste-asemien keräyspisteisiin.

Raisiossa ei ole keräyspistettä. Lähimmät keräyspisteet löytyvät Turun puolelta:

K-Citymarket Turku Länsikeskus
Markulantie 150
Ulkoparkkialueen alaosa

K-Supermarket Manhattan
Pitkämäenkatu 4
Pukkilantien puoleinen parkkialue

K-Market Perno
Hyrköistentie 28

Nesta Satama Turku
Pansiontie 8
Vastaanottaja näyttää paikan

K-Supermarket Runosmäki
Korjasmäenkatu 1
Lastauslaiturille

Lisää keräyspisteitä löytyy Kinkkutempun verkkosivuilta.

Vuonna 2016 Kinkkutemppuun osallistui 40 000 kotitaloutta, ja vuonna 2017 jo yli 145 000 kotitaloutta kierrätti kinkun paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Yhteensä rasvaa kertyi viime vuonna huikeat 44 tonnia – tästä määrästä jalostettu polttoaine riittäisi 14 matkaan henkilöautolla maapallon ympäri.

Anna palautetta sivusta

Olet antamassa palautetta sivusta "Kinkkutemppu kierrättää joulun paistinrasvat polttoaineeksi".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona. (Pakollinen tieto)